Ta kontrollen över impulsiva inköp

Att många spenderar utan att tänka på de långsiktiga konsekvenserna är ett problem. Det finns ingen brist på olika tips och tricks för att hjälpa dig att styra utgifterna. Du kan klippa sönder kreditkorten, eller bara använda kontanter och undvika att ha ett betalkort med dig. Undvik att ta t ex smslån utan uc eller andra kortfristiga lån.

Alla dessa taktiker fokuserar egentligen på att bekämpa lusten att spendera, vilket kan fungera för vissa. Men något som visat sig ännu mer användbart är att koncentrera sig på vad som tar oss på den här psykologiska jag-vill-spendera-pengar-resan i första hand.

Det börjar med den enkla tanken att du kanske vill köpa något. Du griper dig till den tanken istället för den precis före eller efter den. När du väl har gett tanken på att spendera lite uppmärksamhet, får den mer styrka och blir snabbt en impuls eller stark lust. Ju mer du fokuserar på det, desto starkare blir det – även om det fokuserar på att göra motstånd eller förneka den.

Känslan växer och då handlar du på den , eftersom det är lättare att agera på den än att fortsätta att bekämpa den. Det räcker med att upprepa den processen några gånger och plötsligt har du lagt dig till med dåliga utgiftsvanor.

Ändå började allt som en tanke, och du är så mycket mer än bara summan av dina tankar. Det finns ingen anledning till att du måste acceptera den tanken. Det är bara en tanke. Och precis som tusentals tanker före och efter den, kommer den att passera.